Logo

Dişin ağızda görünen kısmına kuron, ağızda görünmeyen, kemik içinde kalan kısmına da kök adı verilir. Dişimiz birkaç tabakadan oluşur. Kuron kısmının en dışında yani ağzımızda görülen kısım mine adını alır. Dişimizin diş eti altında kalan ve kemik ile çevrelenen kök kısmının üzerini sement tabakası örter. Diş mine ve sement tabakalarının altında da dentin tabakası vardır. Dentinin özelliği, dişin en büyük tabakası olması ve mine tabakasının aksine sinir uçlarını barındırmasıdır. Bu özelliği ile ağrı mekanizmasında rol oynamaktadır.

 

Dentin tabakasının altında diş pulpası vardır. Bu kısımda dişin damar ve sinirleri bulunur. Pulpa dişin sürmesi ve gelişmesi sırasında önemli bir rol oynar. Ayrıca diş sürdükten sonra da ağrı mekanizması ile dişimizin karşılaştığı sorunları bize iletir.

 

Diş çürüğünün dişin pulpa kısmına ulaşmasıyla bu bölgenin iltihaplanması olayına pulpitis (Dişin canlı kısmının iltihaplanması) denir. Bu olay sonucunda dişin iltihaplı kısmının temizlenerek kök kanalının şekillendirilip doldurulması işlemine kanal tedavisi denir.

 

Kanal tedavisi yapılması gereken dişlerde gece uykudan uyandıran, kendiliğinden başlayan, uzun süren ve dişe temas edildiğinde hissedilen şiddetli ağrı vardır.

 

 

Pulpa Nasıl İltihaplanır?

 

Her insanın ağız boşluğunda bakteriler vardır. Bakteriler aldığımız birçok gıdayla birleşerek ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu oluşan asitleri ağzımızdan uzaklaştıramazsak, bu maddeler mineye zarar verirler ve mine tabakasında çürük oluşmasına neden olurlar. Minede oluşan çürükler tedavi edilmezlerse, mine tabakasının altındaki, dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru hareketlenirler. Bu sırada pulpa kendini korumak için çeşitli yolları devreye sokar. Bu yollardan biri de ağrı yoluyla bizi uyarmaktır ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar.

 

Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olabilir. Bu durumda, herhangi bir yolla mikroorganizmaların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal (diş eti ve çevresi) hastalığın bulunmasıdır.

 

Kök kanalı tedavisinde amaç, dişin enfekte olmuş tüm sinir dokularını kök ucuna kadar çıkarıp temizleyip, kök ucundan itibaren uygun bir dolgu maddesiyle doldurup dişin çene kemiği ve (metabolizma ile) olan fizyolojik (hastalıklı olmayan) ilişkisini devam ettirerek dişi sağlıklı bir şekilde ağızda tutmaktır.

 

Gerekli incelemeler sonucunda kök kanal tedavisinin uygun görüldüğü dişlerde prosedüre uygun sağlıklı bir tedavi yapıldığında, bu diş tüm ağız içi fonksiyonlarını uzun yıllar boyunca devam ettirir.

 

Kanal tedavisi halk arasında çok ağrılı ve zor bir tedavi şekli olarak bilindiği için insanların korkarak yaklaştığı bir tedavi şeklidir. Teknolojinin geldiği düzey itibarıyla lokal anestezi altında çoğunlukla tek seansta kanal tedavisini tamamen yapılıp, bitirilebilir. Tedavi sırasında hastalarımızın ağrı şikayeti olamamaktadır. Geliştirilen kök kanalı genişletme sistemleri, kök ucunun boyunu tespit eden cihazlar ve dijital radyografi sayesinde sağlıklı bir kanal tedavisi yapmak kolay ve konforludur. Tedavi sonrası tüm şikayetler çabucak azalıp geçmekte ve kanal tedavisi olmuş diş, diğer sağlıklı dişler gibi kullanılabilmektedir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

  • Bir dişin enfekte olduğu nasıl anlaşılır?

    Soğuk ve sıcak gıda tüketim sırasında oluşan diş ağrısı ve hissedilen diş hassasiyeti bir iltihap başlangıcı habercisi olabilir. Bu iltihap belirtilerine dişlerde meydana gelen aşırı renk değişimleri de dahil edilebilir. Bunların dışında çürüğün pulpaya kadar ulaştığı ama tedavi edilmeyen dişlerdeki enfeksiyon kök ucundan çene kemiğine çıkar ve yüzde küçük, büyük şişlere neden olabilir. Bu durumda enfeksiyonla mücadelede, diş hekimin yaptığı işlemlerin yanı sıra antibiyotik kullanımı da uygulanabilir.

  • Kanal tedavisi olmuş dişler tekrar ağrı yapar mı?

    Tedavi sonrası bağışıklık sisteminin düşmesi, dişin travmaya uğraması ya da farklı nedenler ile ağrı hissedilmesi zayıf bir ihtimaldir. Bu gibi durumlarda tedavi başarılı değilse retreatment denilen kanal tedavisinin yenilenme işlemi yapılabilir. Tedavi başarılı ise dişi iyileştirmeye yönelik medikal destek ve ağız içi uyulmama yapılabilinir.

  • Kanal tedavisi ortalama kaç seans sürer?

  • Kanal tedavisi yapılan bir diş ne zaman iyileşir?

    İlk seanstan itibaren şikayetler azalarak sonlanır, dişin kök ucunda çok hafif hassasiyet olabilir. Bu hassasiyet tedavi bitiminden sonra kısa sürede iyileşecektir.

  • Kanal tedavisi tamamlanan bir dişe dolgu veya kaplama yapılabilir mi?

    Tedavisi tamamlanan dişe estetik müdahaleler dahil tüm restoratif işlemler yapılabilir, diş sağlıklı şekilde fonksiyon görebilir.

ENDODONTİ

İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent

Designed by Leyla Atavi