Logo

Dişlerin ve çevre dokuların çeşitli nedenlerle madde kaybına uğradığı ya da tamamen kaybedildiği durumlarda eksik dişlerin ve çevresindeki dokuların yerine konması için kişiye özel olarak hazırlanan materyallere ‘protez ’ denir.

 

Hazırlanan protezin amacı çiğneme fonksiyonunun sağlıklı şekilde geri kazandırılması, fonasyonun(ses ve telafuz) muntazam şekilde devam ettirilmesi ve estetiğin sağlanarak kişinin sağlığına kavuşturulmasıdır.

 

Protezler diş ve doku desteğindeki ihtiyaca göre planlanır

 

1. Sabit protezler

2. Hareketli protezler

3. İmplantüstü protezler

 

Protez planlaması yapılırken hastanın adaptasyon süreci, fonksiyonel kullanımı, estetik beklentisi ve anatomik koşulları göz önünde bulundurularak protez şekli ve protezin yapılacağı materyal seçimi yapılır.

 

 

SABİT PROTEZLER

 

Kaybedilen dişlerin yerine yapılan protez komşu dişlere veya implantlara bağlanır ve hasta tarafından çıkartılamaz.

 

Kron: Çürük, kırık, aşırı madde kaybı, şekil veya renk bozukluğu gibi estetik sebepler, hareketli protezin destek olarak kullanacağı dişler ve bir materyalle kaplanıp kuvvetlendirilmesinde fayda bulunan dişler tüm yüzeylerde belirli oranlarda eşit miktarda küçültülür, laboratuarda hazırlanan kron protezi ile kaplanır.

 

Günümüzde bilgisayar destekli sistemler ile diş ve kron arası adaptasyon yüksek kalitede sağlanmaktadır. Metal destekli porselen, İPS , Empress gibi farklı malzemeler arasından hasta için uygun olan protez hazırlanır.Tek diş veya çoklu diş gruplarını kronlayarak tedavi etmek mümkündür.

 

Köprü protezi: Diş boşluğunun iki yanında bulunan sağlıklı dişler destek alınarak hazırlanan; destek dişlerin belirli bir oranda küçültülüp üzerinin belirlenen protetik malzeme ile diş boşluğunu içerecek şekilde kaplandığı protez türüdür.

 

 

HAREKETLİ PROTEZLER

 

Fazla sayıda diş kaybı ve doku kaybının bulunduğu vakalarda dişlerden ve/veya dokulardan destek alarak hazırlanan, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlere ‘hareketli protezler’ denir.

 

Tam (total) Protezler: Ağızda hiç diş bulunmadığı vakalarda dokulardan destek alınarak hazırlanan protezlerdir.

Bölümlü (parsiyel)Protezler: Ağızda diş sayısının az olduğu ve sabit protez hazırlanamayacak durumlarda hazırlanan, hem dokulardan hem dişlerden destek alınarak planlanan protezlerdir.

 

Diş desteğini sağlamak amacıyla dişlerin üzerindeki bağlantı alanlarının gizlenerek hazırlandığı, estetik beklentinin karşılandığı hassas bağlantılı bölümlü protez alternatifi mevcuttur. Ayrıntılı bilgi için hekiminize danışınız.

Malzeme seçiminde hastanın toleransı, alerjik reaksiyonların eliminasyonu, dokuların ve dişlerin desteklik kalitesi, estetik beklenti gibi faktörler etkilidir.

 

 

İMPLANT ÜSTÜ PROTEZLER

 

Diş desteğinin sağlanamadığı ve implant desteği ile protetik ihtiyacın karşılandığı durumlarda implant sayısı ve doku desteklik kalitesine göre sabit veya hareketli olarak planlanan protez türüdür.

 

İmplant üstü sabit protez planlaması ve malzeme seçimleri kişiye özel belirlenir. Hasta protezi kendisi çıkartıp takamaz ancak doğal dişleri gibi rahatlıkla kullanabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

  • Protezler ağız kokusuna sebep olur mu?

    Hayır, güzelce temizlenip bakımı yapılan hiçbir protez ağızda koku oluşturmaz. Eğer bu şekilde sorun yaşıyorsanız protez temizliği ve bakımı için hekiminize danışınız.

  • Köprü protezleri ile rahat yemek yenilebilir mi?

    Evet, doğal dişlerimiz gibi fonksiyon gördüğünden çiğneme problemi oluşmaz, yeni proteze kısa sürede adapte olunduğunda doğal dişlerden ayrılamayacak kadar güzel kullanılabilir.

  • Hareketli protezleri gece çıkarmalı mıyız?

  • Hareketli protez temizliği ve bakımı nasıl yapılır?

    Protezler her öğün yemekten sonra diş fırçaladığımız sıklıkta temizlenmelidir. Protez fırçası ve beyaz doğal sabun ile protezin her bölgesi fırçalanmalıdır. Hekiminizin uygun gördüğü sıklıkta size önereceği kimyasal temizleyici ile protez bakımı desteklenmelidir. Protezde diş taşı oluşumu olumsuzluklara yol açacağından belirli aralıklarla hekiminize kontrole gitmenizde fayda vardır.

  • Porselen dişler renk değiştirir mi?

    Hayır, kesinlikle renk değişimi olmaz.

  • Hareketli protezlerde diş seçimi nasıl yapılır?

    Hastanın anatomik yapısına göre belirli noktalar arası yapılan ölçüm sonucu diş boyutu seçilir. Hastanın özel isteklerine göre estetik açıdan modifiye edilebilir. Renk seçimini hasta ve hekim birlikte kararlaştırabilir.

  • Tam protezler konuşma bozukluğu yapar mı?

    Düzgün yapılmış protezlerde hasta konuşmada herhangi bir olumsuzluk yaşamaz. İlk takıldığında hastanın protezi, protezin de ağız için dokulara adapte olması kısa bir zaman alır, alışıldığında ise rahatlıkla kullanılabilir.

  • Tam protezlerde yemek yeme alışkanlıklarımız değişir mi?

    Çok büyük lokmalar ve sert gıdalar protezin kullanımını güçleştirir. Küçük lokmalar ve sert olmayan gıdalar protez için daha uygundur. Yapışkan gıdalar sık tüketilmemelidir. Yemek yeme fonksiyonu alışma süresinden sonra normale döner ancak protezin ömrü açısından dikkatli kullanılmalıdır. Proteze alışana kadar yumuşak gıdalardan sert gıdalara kademeli geçiş olmalıdır.

PROTEZ

İçeriğinde bulunan bilgiler bilgilendirmek içindir, bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Copyright © 2015 Tüm hakları saklıdır. Wonderdent

Designed by Leyla Atavi